Wildcamera mee op vakantie: onmisbaar voor iedere natuurliefhebber

Camera aan boom
Ben jij een natuurliefhebber die op vakantie niets van de natuur wil missen? Of je nu gaat kamperen in de Ardennen of op zonvakantie gaat naar Mallorca, overal leven wilde dieren om je heen. Veel dieren laten zich overdag nauwelijks zien en juist daar kan een wildcamera je bij helpen. Of je nu al een wildcamera hebt of er nog een wilt aanschaffen, in deze blog ontdek je waarom een wildcamera een onmisbare reisgenoot is voor elke natuurliefhebber op reis. We delen voorbeelden en geven je praktische tips voor het gebruik van je wildcamera op reis.

Inhoudsopgave

Unieke kans om wilde dieren te observeren op reis

Een vakantie biedt de kans om dieren te zien die je thuis niet tegenkomt. Met een wildcamera kun je deze dieren ongestoord vastleggen. Ben jij stiekem niet benieuwd wie er ‘s nachts rond sluipt bij jouw tent? 

Doordat je de camera gemakkelijk overal kunt ophangen, kun je dieren spotten die je overdag niet tegenkomt. En het mooiste is: je hoeft er zelf niet urenlang voor stil te zitten, de camera doet het werk voor jou. Zo krijg je unieke inzichten in het lokale wildlife die je anders nooit zou hebben. Misschien spot je op de beelden een olifant die ’s nachts langs je safaritent wandelt, een vos die rondsnuffelt bij de rand van de camping of een groepje herten dat in de vroege ochtendzon voorbijtrekt. Elke vakantie bestemming brengt zijn eigen verassingen en het mooiste is: je hoeft er zelf niet urenlang voor stil te zitten, de camera doet het werk voor jou.

Hoe werkt een wildcamera op vakantie?

Een wildcamera (ook wel cameraval genoemd) is een compacte, robuuste camera die automatisch foto’s en video’s maakt zodra er beweging in de buurt wordt gedetecteerd. Je bevestigt de camera gemakkelijk aan een boom of paal op je vakantiebestemming en laat hem zijn werk doen. Dankzij een infraroodsensor en nachtzicht filmt en fotografeert de camera ook in de nacht, zonder dat het dieren afschrikt. De wildcamera’s van Rotwan werken op batterijen, dus je hebt geen stopcontact nodig. Je hebt geen Wifi nodig, want alle beelden worden opgeslagen op een SD-kaart en kun je gemakkelijk terugkijken. Zelfs wanneer jij ligt te slapen of een middagje op pad bent, registreert de camera welk dier voorbijloopt

Er zijn verschillende modellen wildcamera’s

  1. Gewone wildcamera: Een betrouwbaar basismodel dat foto’s en video’s maakt bij beweging. Perfect om mee te beginnen en zeer gebruiksvriendelijk.

  2. Wildcamera met zonnepaneel: Deze camera wordt geleverd met een zonnepaneel voor extra stroomvoorziening. Ideaal voor langdurige observaties op afgelegen plekken – je hoeft de batterijen nauwelijks te wisselen.

  3. Wildcamera met WiFi: Deze camera maakt een eigen WiFi-netwerk waarmee je verbinding kunt maken zodra je fysiek in de buurt bent van de camera (meestal binnen 10 tot 20 meter). Via een bijbehorende app op je telefoon kun je dan de beelden ter plaatse draadloos bekijken en downloaden, zonder dat je de camera van zijn plek hoeft te halen.

  4. 4G Wildcamera: Dit is de meest geavanceerde optie. Een 4G-camera verstuurt de foto’s en video’s direct via het mobiele netwerk naar een app of e-mail. Je krijgt dus meldingen van activiteit – zelfs als de camera diep in het bos hangt en jij thuis op de bank zit.

Welke dieren spot je in verschillende landschappen?

Elke omgeving heeft zijn eigen dieren. Enkele voorbeelden van wat je kunt tegenkomen per landschap:

  • Bos en heide in Europa: In dichtbeboste vakantiegebieden zoals de Ardennen, de Eifel of de Veluwe maak je kans op edelherten, reeën, wilde zwijnen, vossen en dassen. Ook nachtactieve dieren zoals boommarters en uilen kunnen opduiken. In sommige regio’s zijn zelfs wolven of wilde katten teruggekeerd, die zou je kunnen spotten met je wildcamera.
  • Berg en noordelijke streken: Ga je naar Scandinavië of de Alpen, dan kan je wildcamera bijvoorbeeld elanden of rendieren vastleggen die langs je vakantiehuisje trekken. Zo kun je met je wildcamera de Big Five van de Alpen spotten: Steenbok, steenarend, lammergier, gems en marmot. In afgelegen streken van Zweden of Finland zou je met veel geluk zelfs een bruine beer of veelvraat kunnen spotten.
  • Savanne en jungle: Tijdens een safari in Afrika is een wildcamera goud waard. Overdag zie je al veel dieren, maar ’s nachts gebeurt er nog veel meer. Denk aan hyena’s die door het kamp sluipen, een luipaard dat op jacht gaat of een groep olifanten die in het donker langsloopt. In de meeste Afrikaanse parken mag je na zonsondergang niet rondrijden, maar je kan vragen of je camera mag blijven hangen op een plek, waardoor je dieren kunt vastleggen. In de jungle of tropisch regenwoud verrast de camera je misschien met beelden van apen, luiaards, stekelvarkens of neusberen die op zoek zijn naar voedsel. Erg bijzonder om later terug te kunnen kijken.

Veilig voor mens en dier: observeer op afstand

Een enorm voordeel van wildcamera’s is dat ze veiligheid en comfort bieden voor zowel mens als dier. Je hoeft niet zelf midden in de nacht op pad om de dieren te zien, want de camera doet dat voor jou. Dat betekent dat jij geen risico loopt in de buurt van gevaarlijke dieren. Observeren op afstand zorgt er ook voor dat dieren zich natuurlijk gedragen, omdat er geen menselijke verstoring is. Ecologen gebruiken niet voor niets wildcamera’s om dieren te monitoren.

Wildcamera tips voor op vakantie

Enthousiast om het zelf te proberen? Met deze praktische wildcamera tips haal je het beste uit je camera tijdens de vakantie:

  • Kies de juiste plek: Hang je wildcamera op een plek waar de kans groot is dat dieren langskomen. Let op sporen: paden (wildwissels), voetafdrukken, uitwerpselen of voedselresten, hier zijn dieren vaak te vinden. Plaats de camera op ongeveer knie- tot heuphoogte, afhankelijk van de dieren die je verwacht. Richt de camera bij voorkeur naar het noorden om te voorkomen dat de opkomende of ondergaande zon recht in de lens schijnt en je overbelichte beelden krijgt. Vermijd takken of riet vlak voor de lens, die kunnen bij wind valse triggers geven.
  • Stevig en veilig monteren: Gebruik de bijgeleverde band om de camera strak aan een boom of paal te bevestigen. Test of hij niet wiebelt. Zorg dat de camouflagedekking goed opgaat in de omgeving, zo valt hij niet op bij mensen of dieren. Hang de camera bij voorkeur in de vroege ochtend op, zodat jouw geursporen tegen de avond (als veel dieren actief worden) weer vervaagd zijn en de dieren niet afschrikken.
  • Check de batterij en opslag: Niets is zo jammer als een gemiste opname door een lege batterij. Zet voor vertrek nieuwe batterijen in je camera en neem reservebatterijen mee, zeker bij een langere trip. Kies eventueel voor een model met lange batterijduur of een wildcamera met zonnepaneel voor duurzame energie. Controleer ook of er een ruime SD-kaart in zit.
  • Stel de camera goed in: Neem de handleiding door en stel datum en tijd correct in, zo weet je straks precies wanneer elk dier langskwam. Kies een passende resolutie: hoog voor mooie beelden, of iets lager als je langere batterijduur wilt. Voor vakanties is het leuk om korte video’s te maken van bijvoorbeeld 20 seconden per trigger, zodat je ook gedrag ziet. Zorg dat de bewegingssensor gevoeligheid is aangepast aan de omgeving: in een dicht bos kan een hoge gevoeligheid veel valse alarmen geven (bewegende takken), terwijl op een open veld een hogere stand weer meer oppikt op afstand.
  • Oefen thuis en test ter plekke: Heb je nog geen ervaring met wildcamera’s? Zet hem dan een keer thuis of in de tuin op voordat je op reis gaat. Zo raak je vertrouwd met de bediening. Op locatie hang je de camera op en loop je er even langs om een test te doeb. Haal de SD-kaart er na een paar minuten uit om te checken of je goed in beeld bent gekomen, zo weet je zeker dat de hoek en positie kloppen, voordat je de camera langere tijd laat hangen.
  • Respecteer de natuur en regels: In sommige natuurgebieden of reservaten gelden regels voor het plaatsen van wildcamera’s (ook wel cameravallen). Check vooraf of het is toegestaan een wildcamera op te hangen (vooral in het buitenland kan dit verschillen). Haal de camera altijd weer weg als je vertrekt en laat geen afval of sporen achter. Ga daarnaast altijd respectvol met de natuur om.

Klaar om op pad te gaan?

Hopelijk ben je nu net zo enthousiast als wij over het meenemen van een wildcamera op vakantie. Het is de manier om je reis een extra dimensie te geven en dichter bij de natuur te komen, zonder die natuur te verstoren. Wil je zelf ook aan de slag? Pak je wildcamera in en ga op avontuur! Bij Rotwan hebben we een ruim assortiment wildcamera’s voor elke behoefte. Bekijk ons aanbod en vind de perfecte wildcamera voor jouw volgende vakantie.

Tip: Wacht niet te lang, want hoe eerder je jouw wildcamera in huis hebt, hoe sneller je kunt gaan testen en dromen over de geweldige dieren die je binnenkort gaat spotten. Veel plezier en fijne (wildlife) vakantie!

Andere posts

Spot tips dassen

SPOT-TIPS wildcamera

Iedere maand geven wij tips hoe jij het beste dieren kunt spotten met je wildcamera! Hoe moet je wildcamera ophangen? Waar moet je op letten bij een wildcamera? En welke dieren kun je allemaal spotten met een wildcamera?

Das spotten wildcamera

Dassen spotten in Nederland: ontdek het verborgen leven van de das

Het is laat in de schemering in een rustig bos. Plotseling duikt er een zwart-wit gestreepte snuit op tussen de struiken, een das! Veel natuurliefhebbers dromen ervan om dassen te spotten in het wild. Deze geheimzinnige nachtdieren leiden een verborgen leven onder de grond en laten zich zelden zien. In

verschil wildcamera Wifi en 4G wildcamera

Wildcamera met WiFi of 4G – wat is het verschil?

Iedereen die een wildcamera wil kopen komt voor de keuze te staan: ga je voor een wildcamera met WiFi of voor een 4G wildcamera met SIM-kaart? Beide types cameravallen bieden de mogelijkheid om dieren in de natuur of je achtertuin vast te leggen, maar ze werken op heel verschillende manieren.

Bestel en win

SPOT & WIN

Win een premium monokijker!
Deze maand maak je automatisch kans op een monokijker t.w.v. €30 als je een wildcamera koopt bij Rotwan.nl!

Uilensoorten in Nederland

Uilen in Nederland: Ontdek alle 6 uilensoorten en hoe je ze kunt spotten

Uilen zijn mysterieuze en indrukwekkende vogels die vooral ’s nachts actief zijn. In Nederland leven zes verschillende soorten uilen, elk met unieke kenmerken en leefgebieden. In deze blog ontdek je alles over uilen in Nederland, hoe je ze kunt herkennen én hoe je ze het beste kunt spotten, bijvoorbeeld met

Vos Nederland

Alles over vossen: leefwijze, gedrag en vossen spotten met een wildcamera

Vossen zijn fascinerende roofdieren die wereldwijd voorkomen en zich hebben aangepast aan diverse omgevingen – van dichte bossen tot zelfs stedelijke gebieden. In Nederland is de vos een bekend zoogdier dat een belangrijke rol speelt in onze natuur. Ben je een natuurliefhebber en droom je ervan om zelf een vos

Wildcamera's

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *