Inhoudsopgave
Meer tegels zorgen voor minder egels
Egels zijn dieren die in de nacht actief zijn. Ze leven van insecten, slakken en andere kleine diertjes. Hoewel ze vroeger in grote aantallen voorkwamen, is de afgelopen jaren hun populatie in Nederland flink afgenomen. Dit komt onder andere door verstedelijking, intensieve landbouw en het verdwijnen van groene tuinen.

Minder tegels, meer egels
Natuurorganisaties zoals Natuurmonumenten en Egelbescherming Nederland werken hard om de egel te beschermen. Kou en nattigheid zijn een bedreiging voor de egel. Ze zijn gevoelig voor lage temperaturen, regenbuien, vorst en vocht in de herfst en wintermaanden. Egels hebben behoefte aan een veilige plek om te slapen, voedsel te vinden en jongen groot te brengen. Door je tuin zo groen mogelijk te maken, kun je de egels een handje helpen. Zorg voor een afwisseling tussen gras, struiken, planten en rommel plekjes (egels zijn hier dol op). Heb je een hek of schutting? Maak dan doorkruip gaatjes hierin, zo wordt jouw tuin onderdeel van de egelsnelweg, een netwerk van tuinen waar egels vrij door kunnen kruipen. Wil je de egels iets te eten en drinken geven, zet dan een schaaltje harde kattenbrokjes en vers water neer. (Let op: zet nooit melk neer, want dit is niet goed voor dieren). Door meer groen en eten is de kans groot dat je tuin iedere nacht bezocht wordt. Meer egels in je tuin zorgen voor een natuurlijke bestrijding van slakken, rupsen en maden.
Egelhuisje maken
Maak gemakkelijk zelf een egelhuisje. Je kunt dit op verschillende manieren doen. Een manier is om een houten krat te kopen en hier een opening in te maken. Zoek vervolgens een beschut plekje in je tuin, bijvoorbeeld bij een struik of schutting. Maak een bedje van een aantal bladeren en schors. Maak een dak met een vuilniszak en een aantal tegels/stenen. Maak het huisje nog even gezellig door een aantal bladeren en takken op, tegen en om het huisje te leggen. En je egelhuisje is klaar om bewoond te worden. Andere opties zijn bijvoorbeeld een egelhuisje maken van steen of met een rieten mand.

Tips voor je egelhuisje
- De opening van het huisje moet niet naar het noorden of noordoosten gericht zijn. Hier komt de koude lucht vandaan.
- Egels houden ervan om ongezien hun huisje in te gaan. Probeer de ingang daarom verborgen te houden. Zet het huisje bij een schutting of zorg dat de ingang verborgen is door overhangende bladeren en takken.
- Zorg ervoor dat je de egel niet in en uit kunt zien lopen. Anders is de kans groot dat het egelhuisje onbewoond blijft.
Hoe weet je of er een egel in je huisje zit?
Til het egelhuisje niet op, hierdoor kan je de egel wegjagen. Let goed op drolletjes, pootafdrukken en verschoven takken en bladeren. Je kunt daarnaast op een afstandje een wildcamera met app neerzetten. Zo kun je via de app op je telefoon kijken of je een egel langs ziet lopen.
Egelhuisje Natuurmonumenten
Wil je het huisje nog iets professioneler maken, dan kun je gebruikmaken van het Egelpakket van Natuurmonumenten. Dit pakket bevat onder andere een bouwtekening om een mooi egelhuis te maken. Je kunt de bouwtekening en tips voor een egelvriendelijke tuin gemakkelijk online downloaden via deze link: https://www.natuurmonumenten.nl/aanvragen/egelpakket
Egels zijn een belangrijk onderdeel van ons ecosysteem, maar ze hebben onze hulp nodig om te kunnen overleven. Met een paar simpele aanpassingen kun je van jouw tuin een veilig thuis voor de egels.
Wil je weten of jouw tuin al bewoond is? Met een Rotwan wildcamera kun jij zien wat er ’s nachts in je tuin rondscharrelt. Als je meer te weten wilt komen over egels, bezoek dan de websites van Natuurmonumenten en Egelbescherming Nederland voor tips en adviezen.
Bronnen
- Egels en hun leefomgeving – Nature Today
- Resultaten van de Tuin Telling – Tuintelling.nl
- Egels in uw tuin – Egelbescherming Nederland
- Egels – Natuurmonumenten