Inhoudsopgave
Welke hertensoorten leven er in Nederland?
In Nederland komen voornamelijk drie soorten herten voor:
- Edelhert (Cervus elaphus) in Nederland Het edelhert is de grootste hertensoort in Nederland. Deze Indrukwekkende dieren leven vooral op de Veluwe en in de Oostvaardersplassen.
- Damhert (Dama dama) in Nederland Het damhert is een middelgroot hert met een gevlekte vacht. Dit type hert komt veel voor in de Amsterdamse Waterleidingduinen, de Kennemerduinen en op de Veluwe. Damherten leven in groepen en zijn minder schuw dan edelherten, waardoor ze makkelijker te spotten zijn.
- Ree (Capreolus capreolus) in Nederland Het ree is de kleinste hertensoort in Nederland en is te vinden in vrijwel alle bosrijke gebieden. Reeën zijn vaak solitair en hebben een roodbruine zomervacht en een grijzere wintervacht. Vooral in de vroege ochtend of schemering heb je een grote kans om reeën te zien.
Bij reeën wordt een mannetje een bok genoemd en een vrouwtje een geit. Bij edelherten en damherten wordt een mannetje een hert genoemd en het vrouwtje een hinde. Jonge hertjes noem je kalfjes.

Het gedrag van herten
Het gedrag van herten is erg boeiend. Zo groeien mannetjes herten ieder jaar een nieuw gewei. Het proces van afwerpen en opnieuw laten aangroeien vindt jaarlijks plaats.
- In de winter verliezen herten hun gewei. Het tijdstip van afwerpen wordt bepaald door de hoeveelheid mannelijk geslachtshormoon. De oudere herten werpen in februari- maart hun gewei af en de jongere herten in maart-april. Dan begint de groei van het nieuwe gewei.
- In de zomer is het gewei volgroeid, bedekt met een fluweelachtige huid die bloedvaten bevat.
- In het najaar, tijdens de bronsttijd, gebruiken herten hun gewei om rivalen te imponeren en te vechten om vrouwtjes. Waarna in de winter het proces weer opnieuw begint.
Het paringsseizoen van herten
De bronsttijd (paringsseizoen) is het hoogtepunt van het hertenjaar en de periode is verschillend per soort:
- Edelherten beginnen hun bronsttijd in september en oktober. Tijdens deze periode maken mannetjes een indrukwekkend geluid, namelijk burlen. Hiermee lokken ze de vrouwtjes en schrikken ze concurrenten af.
- Damherten hebben hun bronsttijd in oktober. Ook zij gebruiken geluiden en vechten om hun dominantie te tonen en de vrouwtjes voor zich te winnen.
- Reeën kennen een uniek paringsseizoen, namelijk in juli en augustus. De bevruchting wordt echter uitgesteld (kiemrust) en de embryo’s beginnen pas in december zich te ontwikkelen, waardoor de jongen in het voorjaar worden geboren.
De rol van herten in het Nederlandse ecosysteem
Herten spelen een belangrijke rol in onze natuur. Ze helpen bij het verspreiden van zaden en dragen bij aan het beheer van vegetatie. Hierdoor blijven bepaalde landschappen open, wat gunstig is voor andere diersoorten. Overpopulatie kan echter leiden tot overbegrazing en schade aan landbouwgewassen.
Hertenbeheer in Nederland
Hertenpopulaties worden in Nederland op verschillende manieren beheerd om overpopulatie, schade aan landbouwgewassen en verkeersongelukken te voorkomen. Dit gebeurd onder andere door:
- Jacht en afschot –Dit gebeurt onder toezicht van natuurbeheerders en jagers met vergunningen.
- Natuurlijke predatie – In sommige gebieden keert de wolf terug als natuurlijke predator van herten, wat helpt bij het reguleren van de populatie.
- Omheining en wildcorridors – In natuurgebieden en langs snelwegen worden wildrasters en ecoducten aangelegd. Dit helpt herten veilig over te steken en voorkomt dat ze op wegen terechtkomen.
- Begrazingsbeheer – In sommige gebieden worden hertenpopulaties in balans gehouden door de vegetatie te beheren, bijvoorbeeld door andere grazers zoals runderen en schapen in te zetten om het landschap open te houden.
- Monitoring en tellingen – Natuurorganisaties en beheerders houden de hertenpopulaties goed in de gaten door tellingen en onderzoek. Op basis hiervan worden beslissingen genomen over het beheer.
Herten in Nederland zijn een belangrijk onderdeel van de natuur. Ben jij benieuwd of er ook herten bij jouw in de buurt rondlopen? Met een Rotwan wildcamera kun je gemakkelijk zien wel dier er in jouw omgeving rondloopt. Op onze website verkopen wij verschillende wildcamera’s Bekijk hier ons assortiment.